Överlåtelsebesiktningen minskar därmed risken för en framtida tvist mellan köpare och säljare.
Välj alltid en SBR-ansluten besiktningsman. Vi finns i Västerås och Västmanland, Stockholm och Uppsala med omnejd.
- Ta god tid på dig att hitta en bra besiktningsman i ditt område, börja gärna leta redan innan du går på husvisningar. Be om rekommendationer från dina vänner, arbetskamrater, din banktjänsteman eller kommunens konsumentvägledare.
- Välj en SBR-ansluten besiktningsman. Då är du garanterad att personen i fråga är utbildad byggingenjör, har gedigen erfarenhet samt en ansvarsförsäkring.
- Be att få referenser och dra dig inte för att ringa upp ett par gamla kunder, välj gärna de två senaste.
- Vänta inte med att boka besiktningen till sista stund. Många besiktningsmän har mycket att göra och det är inte ovanligt att behöva vänta ett par veckor på en besiktning.
- Se till att det inte är för snålt tilltaget med tid i köpekontraktet för besiktning, det bör stå att du har minst tre veckor, gärna en månad, på dig. Efter besiktningen ska nämligen besiktningsutlåtandet skrivas ut, vilket kan ta ett par dagar, och sedan kanske du behöver tid för att ta fram offerter på eventuella renoveringar, etc.
- Läs noga igenom uppdragsbekräftelsen — där står bland annat vad som ingår och vad som inte ingår i besiktningen. Tänk på att det är en hel del som inte är inkluderat, t ex el, vatten, avlopp, värmepanna, skorsten och eldstäder, vitvaror, ventilation samt radon.
- Är det viktigt för dig att en fuktmätning utförs vid besiktningen? Fråga besiktningsmannen om det är möjligt eller om du kan få det som ett utökat uppdrag.
- Var närvarande vid besiktningen. Det är guld värt och du lär dig massvis om ditt nya hus som du kommer att ha nytta av i framtiden.
- Haka inte upp dig på priset för besiktningen. Att köpa ett hus är antagligen den största affär du någonsin kommer att göra i livet. De tusenlappar besiktningen kostar är en liten sak i det stora hela, i synnerhet om du slipper flytta in i ett hus som har eller kommer att få stora problem. Om du däremot ska sälja ditt hus och funderar på att köpa en dolda fel-försäkring (kan även kallas för säljarförsäkring eller överlåtelseförsäkring) är det ett par saker du bör tänka på:
- Kontrollera noga vad försäkringen täcker genom att lusläsa villkoren. Dra dig inte för att ställa frågor till försäkringsbolaget om det är något du inte förstår. Även om det kallas för dolda fel-försäkring är det inte säkert att den täcker alla dolda fel.
- Kanhända är det bättre att ha en friskrivningsklausul för dolda fel i kontraktet än att köpa en dolda fel-försäkring. Då slipper du oroa dig i tio år framöver, den tid säljaren normalt ansvarar för dolda fel. I så fall kan köparen istället beställa en vanlig överlåtelsebesiktning. Det kan tänkas att köparen vill pruta på priset för att gå med på en friskrivningsklausul, men det kanske det kan vara värt.